Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Száraztáp kisokos - Melyiket is válasszam kutyusomnak?

Száraztáp kisokos - Melyiket is válasszam kutyusomnak?

Kedvencünk eledeleinek kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen egy, az adottságainak megfelelő, változatos étrendet kell kialakítanunk számára ahhoz, hogy boldog életét finom ételekkel is megfűszerezzük. Az étrend kialakítása során válogathatunk különböző kutyakonzervek és szalámik közül, adhatunk kedvencünknek nyers vagy főtt húst és csontokat, valamint minőségi összetevőjű száraz tápokat.

A megfelelő száraztáp megtalálásához több dologra is oda kell figyelnünk, hiszen a kutyusoknak fajtánként, testalkatonként és koronként is eltérő tápanyagigényük lehet, emellett pedig lehetnek különböző ételallergiáik is.

A tökéletesen hasznosuló táp kiválasztása nehéz feladat lehet, de mi segítünk a fontos szempontok megismerésében!

1. Kor

Kutyusodnak különböző életszakaszaiban más és más tápanyagokra van szüksége, hiszen kölyökkorban még a növekedés és fejlődés a cél, felnőtt korban az aktivitáshoz szükséges energiamennyiség rendelkezésre bocsátása, idős korban pedig az egészség megőrzése és az emésztés támogatása.

kölyökkutyák folyamatos fejlődéséhez olyan tápanyagokra van szükség, melyek támogatják a fejletlen immunrendszer működését, sok energiát tartalmaznak, hogy segíts a növekedési folyamatot, valamint táplálják a csontokat, ízületeket is, hogy egészséges testfelépítésű felnőtt kutya lehessen belőlük. Emellett azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a kölykök szája kisebb, emésztőrendszerük fejletlenebb, így kis darabokból álló, könnyen emészthető tápok megfelelőbbek számukra. Emellett a testméretüknek megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét, zsírt és élelmi rostokat is biztosítanunk kell, valamint az ásványianyag és vitamintartalomra is figyelnünk kell.

A kölyökkori megfelelő táplálásnak köszönhetően mire kedvencünk eléri a felnőtt kort már teljesen egészéges lesz és nem nő tovább, így ebben az időszakban már nem a fejlődés elérése a cél, hanem a megfelelő súly és testfelépítés szinten tartása. A számára szükséges tápanyagokat továbbra is el kell juttatnunk hozzá, valamint az is elengedhetetlen, hogy minőségi, változatos étrendet kapjon. Ezzel segíthetjük, hogy a folyamatos futkározás és játék mellett csontjai és izmai egészségesek maradjanak, valamint a szervei is megfelelően működjenek.

Ha kutyusunk idős korba lép, táplálására különösen oda kell figyelnünk, hiszen tápanyagigénye teljesen eltér már a felnőtt években megszokottól. Sokkal kevesebb szénhidrátra és zsírra lesz szükségük, hiszen az energiaigényük már nem akkora, mint aktív korukban volt, így ezek túlzásbavitele elhízáshoz vezethet. Ezek csökkenésével arányosan nő azonban a fehérje és rostigényük. Ebből kifolyólag jó minőségű, könnyen emészthető fehérjékre lesz szükségük az egészséges állapot megőrzéséhez, emellett pedig a rostok támogatják a megfelelő emésztési folyamatokat és teltségérzetet is okoznak, így kutyusunk kevésbé fog vágyni a nem hasznosuló, hizlaló falatokra. Ezek mellett a megfelelő vitaminbevitel is fontos, hiszen csontjaik, ízületeik gyengülnek, így egy kis külső támogatással kell szinten tartanunk ezek egészségét.

2. Testméret

A különböző testméretű és testfelépítésű kutyusok igényei is eltérőek lehetnek. Általában kis termetű, közepes termetű és nagy termetű kutyákat különböztetünk meg és mindegyik csoportnak eltérő igényei vannak. A különböző méreteknek köszönhetően az egyes kutyafajtáknak eltérő a vitamin és tápanyag szükséglete. A nagytestű kutyák például több foszfort és kálciumot igényelnek, mivel csontjaik nagyobbak és nagyobb súlyt is kell cipelniük, így rendkívül erősnek kell lenniük ahhoz, hogy bírják a terhelést. Emellett a méretkülönbségek miatt teljesen más lehet a gyomor eledel befogadó képessége és az emésztés gyorsasága is. A bevitt táplálék megfelelő mérete és állaga is változó a kis, közepes és nagy termetű kutyák esetén, hiszen a kistermetű kutyák a nagy szemű és kemény tápot nem tudják megrágni, akár a torkukon is akadhat, így számukra kisdarabos, puhább verziót kell választanunk. A nagyobb méterű kutyák számára viszont a kis szemű táp lehet hátrányos, hiszen ezeket könnyedén, rágás nélkül is be tudják habzsolni, így viszont fogaik rágással történő megtisztulásától vonjuk meg őket, valamint a könnyebb emésztéstől és a hosszantartó jóllakottság érzésétől.

3. Ételérzékenység

A kutyusok között ugyanúgy lehetnek allergiás egyedek, mint az embereknél, hiszen számos túlérzékenységet előidéző elemmel találkoznak ők is. Lehetnek allergiások különböző rovarcsípésekre, növényekre, anyagokra vagy akár ételre is. Az ételallergia alapvető tünetei minden kutyánál ugyanazok, így fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel. A hasmenés és a hányás a leggyakoribb jele az ételintoleranciának, emellett viszont a folyamatos viszketés, vakarózás is jelezheti. Ilyen esetben mindenképp forduljunk állatorvoshoz, aki kideríti mi is a kiváltó ok, így tudjuk kezelni azt. Sok gazdi nem is gondolja, hogy ételallergiáról lehet szó kutyusánál, pedig a statisztikák szerint minden tizedik allergiás kutya valamilyen ételre érzékeny. Ha kutyusunk régóta ugyanazt a tápot fogyasztja és korábban nem volt baja, ételintolerancia akkor is lehet a háttérben, hiszen a szervezetében lévő fehérjék egy darabig bírják a terhelést, próbálják elviselni a helyzetet, viszont egy idő után túlérzékennyé válnak és akár komolyabb allergiás reakciót is kiválthat a kapott táp. Mára már számos olyan eledelt készítenek, melyet allergiás kutyák számára fejlesztettek ki, így, ha megtaláljuk a gond forrását, a későbbiekben a megfelelő etetés mellett nem lesz baja kedvencünknek.

Te figyelembe veszed a fenti szempontokat a megfelelő száraztáp kiválasztásánál?